z selerem naciowym i zieloną papryką
SKŁADNIKI:
250 g
piersi z indyka
2 łyżeczki
curry w proszku
1 łyżeczka
rozgniecionych nasion kolendry
1 czerwona
cebula
½ opakowania
selera naciowego
1 duża
zielona papryka
1 plasterek
świeżego imbiru
1 ząbek
czosnku
Sól
Biały pieprz
Oliwa z
oliwek
Mięso lekko
posmarować oliwą z oliwek. Następnie oprószyć solą, pieprzem, jedną łyżeczką
curry oraz ziarnami kolendry. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej
na całą noc). Po czym wyjąć i pokroić w cienkie paski.
W dużym
garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać mięso i smażyć 5 minut, aż się lekko
zrumieni. Następnie dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę oraz seler
naciowy pokrojony na kawałki grubości 1 cm. Wlać 3 łyżki oliwy, posolić i smażyć
5 minut. Od czasu do czasu przemieszać.
Paprykę oczyścić
z nasion i pokroić w cienkie paski. Dorzucić do garnka, wymieszać i dusić około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec
duszenia dodać starty ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany imbir oraz
pozostałą łyżeczkę soli. Skosztować i w razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z
kaszą kuskus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz