czwartek, 23 stycznia 2014

Kawałki indyka w curry




z selerem naciowym i zieloną papryką



 


SKŁADNIKI:

250 g piersi z indyka
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
1 czerwona cebula
½ opakowania selera naciowego
1 duża zielona papryka
1 plasterek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
Sól
Biały pieprz
Oliwa z oliwek

Mięso lekko posmarować oliwą z oliwek. Następnie oprószyć solą, pieprzem, jedną łyżeczką curry oraz ziarnami kolendry. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Po czym wyjąć i pokroić w cienkie paski.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać mięso i smażyć 5 minut, aż się lekko zrumieni. Następnie dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę oraz seler naciowy pokrojony na kawałki grubości 1 cm. Wlać 3 łyżki oliwy, posolić i smażyć 5 minut. Od czasu do czasu przemieszać.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Dorzucić do garnka, wymieszać i dusić  około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Pod koniec duszenia dodać starty ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany imbir oraz pozostałą łyżeczkę soli. Skosztować i w razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem.

Podawać z kaszą kuskus.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz