... i brokułami
SKŁADNIKI:
1
brokuł (około 500 g)
350
g filetów z dorsza
500
g ziemniaków
200
ml słodkiej śmietany 18%
Skórka
otarta z jednej limonki
Gruba
sól morska
Świeżo
zmielony zielony pieprz
Oliwa
z oliwek
Dorsza
pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wlać 100 ml śmietany, dodać pół łyżeczki
soli morskiej oraz połowę otartej skórki z limonki. Odstawić na kilkanaście
minut.
Do
dużego garnka wlać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać brokuł
podzielony na różyczki i gotować przez 2 minuty.Po czym odcedzić.
Ziemniaki
obrać i pokroić w 0,5 cm plasterki. Gotować przez 10 minut w lekko osolonej
wodzie. Odcedzić i wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Na
dnie naczynia do zapiekania ułożyć różyczki brokułów. Następnie wyłożyć rybę.
Na wierzchu rozłożyć plasterki ziemniaków. Polać resztą śmietany. Lekko oprószyć
solą, zielonym pieprzem oraz pozostałą częścią skórki z limonki.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.
normalnie jak obserwuje te zapiekankę na fotkach to aż mi ślinka cieknie :))
OdpowiedzUsuń