czwartek, 22 sierpnia 2013

Zupa z pieczonej papryki



z pieczarkami

  




SKŁADNIKI:

2 duże żółte papryki
1 duża czerwona papryka
Po 3 gałązki oregano i tymianku (lub po szczypcie suszonych ziół)
5 łyżek oliwy z oliwek
Sól
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
200 g pieczarek
Natka pietruszki


Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, po czym  pokroić na dosyć duże kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą. Posolić, posypać posiekanymi ziołami i dokładnie wymieszać.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 30 minut, aż będzie miękka.

Upieczoną paprykę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak żeby wszystkie kawałki były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Następnie ostrożnie zmiksować zupę blenderem. 

Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.  Doprawić do smaku solą oraz papryką w proszku i gotować 10 minut. Rozlać zupę do miseczek, a następnie przybrać posiekaną natką pietruszki.




 
Zupę podawać z kromką razowego chleba.

1 komentarz:

  1. Pyszna zupa, w której wspaniale czuć smak pieczonych papryk!! :-)

    OdpowiedzUsuń