SKŁADNIKI:
2
duże żółte papryki
1
duża czerwona papryka
Po
3 gałązki oregano i tymianku (lub po szczypcie suszonych ziół)
5
łyżek oliwy z oliwek
Sól
½
łyżeczki słodkiej papryki w proszku
200
g pieczarek
Natka
pietruszki
Paprykę
umyć i usunąć gniazda nasienne, po czym
pokroić na dosyć duże kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać
oliwą. Posolić, posypać posiekanymi ziołami i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200
stopni C na około 30 minut, aż będzie miękka.
Upieczoną
paprykę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak żeby wszystkie kawałki były
przykryte. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze 5 minut na wolnym
ogniu. Następnie ostrożnie zmiksować zupę blenderem.
Pieczarki
obrać, pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą oraz papryką w proszku
i gotować 10 minut. Rozlać zupę do miseczek, a następnie przybrać posiekaną
natką pietruszki.
Zupę
podawać z kromką razowego chleba.
Pyszna zupa, w której wspaniale czuć smak pieczonych papryk!! :-)
OdpowiedzUsuń