...z ogórkiem, jajkiem i sokiem z limonki
SKŁADNIKI:
4
średnie buraczki
1
marchewka
1
mała cebula
2-3
ziarenka ziela angielskiego
3
liście laurowe
4
ogórki gruntowe
400
g kefiru
800
g jogurtu naturalnego
½
limonki
Świeżo
starta gałka muszkatołowa
½
pęczka koperku
Sól
Pieprz
5
jajek ugotowanych na twardo
Buraczki,
marchewkę i cebulę obrać, a następnie przełożyć do garnka. Wlać 1,5 litra wody.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Gotować, aż buraczki
będą miękkie. Odstawić do wystudzenia.
Buraczki
wyjęte z wywaru oraz obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć do garnka, dodać kefir oraz jogurt i wymieszać.
Następnie
dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej, sok wyciśnięty z limonki
oraz drobno posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dobrze
wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby zupa się schłodziła.
Podawać
z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz