sobota, 10 sierpnia 2013

Chłodnik buraczkowy



...z ogórkiem, jajkiem i sokiem z limonki






SKŁADNIKI:

4 średnie buraczki
1 marchewka
1 mała cebula
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ogórki gruntowe
400 g kefiru
800 g jogurtu naturalnego
½ limonki
Świeżo starta gałka muszkatołowa
½ pęczka koperku
Sól
Pieprz
5 jajek ugotowanych na twardo

Buraczki, marchewkę i cebulę obrać, a następnie przełożyć do garnka. Wlać 1,5 litra wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Gotować, aż buraczki będą miękkie. Odstawić do wystudzenia.

Buraczki wyjęte z wywaru oraz obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać kefir oraz jogurt i wymieszać.

Następnie dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej, sok wyciśnięty z limonki oraz drobno posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby zupa się schłodziła.

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz