wtorek, 22 stycznia 2013

Słodkie


Muffiny z figami




SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej
150 g cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
¾ szklanki maślanki
2 garście migdałów w płatkach
4 łyżki oleju
100 g suszonych fig
Cukier puder
Figi drobno pokroić, a następnie zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut, przecedzić i osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200o C.

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz płatki migdałowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajka, maślankę, 2 łyżki oleju i połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodać figi i ponownie dokładnie wymieszać. Foremki wysmarować pozostałą częścią oleju i napełnić do połowy przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz