Muffiny
z figami
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
¾ szklanki maślanki
2 garście migdałów w płatkach
4 łyżki oleju
100 g suszonych fig
Cukier puder
Figi drobno pokroić, a
następnie zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut, przecedzić i osuszyć. Piekarnik rozgrzać
do 200o C.
Do miski wsypać przesianą mąkę,
cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz płatki migdałowe. Wszystko dokładnie
wymieszać. Dodać jajka, maślankę, 2 łyżki oleju i połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodać figi i ponownie dokładnie wymieszać. Foremki wysmarować
pozostałą częścią oleju i napełnić do połowy przygotowaną masą. Piec ok. 20
minut. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz