środa, 16 stycznia 2013

Gorąca zupka...




z cukinii



SKŁADNIKI:

2  małe cukinie
1 puszka pomidorów
1 mała cebula
3 ziemniaki (najlepiej młode, w mundurkach)
1 ząbek czosnku
3-4 łyżeczki słodkiej śmietany (18%)
oliwa do smażenia

przyprawy: 
sól
świeżo zmielony pieprz 
ziele angielskie (kilka ziarenek)
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać starte cukinie i smażyć jeszcze kilka minut, a następnie przełożyć do garnka. 
Do cukinii dodać pomidory i dolać szklankę wody. Gotować 15 minut.
W drugim garnku ugotować pokrojone w plasterki ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy.
Zupę doprawić przyprawami i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania odlać trochę zupy do miseczki i wymieszać ze śmietaną, a następie dodać do zupy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz