z cukinii
SKŁADNIKI:
2 małe cukinie
1 puszka pomidorów
1 mała cebula
3 ziemniaki (najlepiej młode, w mundurkach)
1 ząbek czosnku
3-4 łyżeczki słodkiej śmietany (18%)
oliwa do smażenia
przyprawy:
sól
świeżo zmielony pieprz
sól
świeżo zmielony pieprz
ziele angielskie (kilka ziarenek)
2 liście laurowe
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać starte cukinie i smażyć jeszcze kilka minut, a następnie przełożyć do garnka.
Do cukinii dodać pomidory i dolać szklankę wody. Gotować 15 minut.
W drugim garnku ugotować pokrojone w plasterki ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy.
Zupę doprawić przyprawami i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania odlać trochę zupy do miseczki i wymieszać ze śmietaną, a następie dodać do zupy.
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać starte cukinie i smażyć jeszcze kilka minut, a następnie przełożyć do garnka.
Do cukinii dodać pomidory i dolać szklankę wody. Gotować 15 minut.
W drugim garnku ugotować pokrojone w plasterki ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy.
Zupę doprawić przyprawami i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania odlać trochę zupy do miseczki i wymieszać ze śmietaną, a następie dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz