wtorek, 29 stycznia 2013

Pszenno-razowe


 Bułki z pestkami



SKŁADNIKI:

25 g drożdży
100 g mąki razowej
200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu
1 łyżeczka cukru
1 ½ - 2 łyżeczek soli
Około szklanki wody
2 łyżki oleju
2 garście pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego

Przygotowujemy zaczyn:

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, połowę wody oraz łyżeczkę mąki. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczną pracować.

W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą. Do mąki dodać gotowy zaczyn oraz pozostałą część wody i wymieszać. Następnie wyrobić ciasto na stolnicy. W razie potrzeby podsypując mąką.

Miskę wysmarować olejem. Przełożyć do niej ciasto i poruszać nim we wszystkie strony, by natłuściło się z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po upływie tego czasu uderzyć ciasto pięścią, by je odpowietrzyć. Następnie przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Dodać siemię lniane oraz pestki dyni i wyrabiać przez chwilę, aż pestki połączą się z ciastem.

Z ciasta uformować około 5-6 bułek, w zależności od tego jaką chcemy uzyskać wielkość. Ułożyć je na blaszce. Każdą bułkę naciąć lekko nożem i posmarować olejem. Odstawić bułki na 30 minut, a następnie piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz