Bułki
z pestkami
SKŁADNIKI:
25
g drożdży
100 g mąki razowej
200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu
1 łyżeczka cukru
1 ½ - 2 łyżeczek soli
Około szklanki wody
2 łyżki oleju
2 garście pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowujemy zaczyn:
100 g mąki razowej
200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu
1 łyżeczka cukru
1 ½ - 2 łyżeczek soli
Około szklanki wody
2 łyżki oleju
2 garście pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowujemy zaczyn:
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, połowę wody oraz łyżeczkę mąki. Odstawić
na ok. 10 minut, aż zaczną pracować.
W
drugiej misce wymieszać obie mąki z solą. Do mąki dodać gotowy zaczyn oraz
pozostałą część wody i wymieszać. Następnie wyrobić ciasto na stolnicy. W
razie potrzeby podsypując mąką.
Miskę
wysmarować olejem. Przełożyć do niej ciasto i poruszać nim we wszystkie strony,
by natłuściło się z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
około godzinę. Po upływie tego czasu uderzyć ciasto pięścią, by je odpowietrzyć.
Następnie przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Dodać siemię lniane
oraz pestki dyni i wyrabiać przez chwilę, aż pestki połączą się z ciastem.
Z
ciasta uformować około 5-6 bułek, w zależności od tego jaką chcemy uzyskać wielkość. Ułożyć
je na blaszce. Każdą bułkę naciąć lekko nożem i posmarować olejem. Odstawić bułki na 30 minut, a następnie piec
w temperaturze 200 stopni C
około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz