środa, 30 listopada 2016

Tarta z topinamburem


i gruszką




SKŁADNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
500g topinambura
1 duża gruszka
50 g startego twardego sera (Parmezan, Pecorino, Grana Padano )
1 łyżka masła
świeżo mielony czerwony pieprz
sól morska

Dodatkowo:
blaszka o wymiarach 10 x 36 cm

Bulwy topinamburu dokładnie wyszorować, najlepiej szczoteczką. Następnie przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować, aż będą miękkie. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać masło i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą.

Na blaszce rozłożyć ciasto francuskie, a następnie równomiernie rozłożyć pure z topinambura.

Gruszkę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ułożyć plasterki gruszki na pure. Po czym posypać serem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz