i
gruszką
SKŁADNIKI:
1/2
opakowania ciasta francuskiego
500g
topinambura
1
duża gruszka
50
g startego twardego sera (Parmezan, Pecorino, Grana Padano )
1
łyżka masła
świeżo
mielony czerwony pieprz
sól
morska
Dodatkowo:
blaszka
o wymiarach 10 x 36 cm
Bulwy
topinamburu dokładnie wyszorować, najlepiej szczoteczką. Następnie
przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować,
aż będą miękkie. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać
masło i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą.
Na
blaszce rozłożyć ciasto francuskie, a następnie równomiernie
rozłożyć pure z topinambura.
Gruszkę
obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ułożyć
plasterki gruszki na pure. Po czym posypać serem oraz świeżo
zmielonym pieprzem.
Piec
przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz