środa, 30 listopada 2016

Ciastka imbirowe


z lukrem buraczanym




SKŁADNIKI:

430 g mąki
1/2 łyżeczki sody
200 g niesolonego masła
230 g cukru
100 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta soli
5 cm kawałek imbiru
100 g suszonej żurawiny

lukier:
1 mały burak
2 łyżki soku z cytryny
140 g cukru pudru

Imbir obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Mąkę dokładnie połączyć z cukrem pudrem, sodą, solą oraz imbirem w proszku. Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki.

Do miski włożyć miękkie masło. Dodać cukier i ucierać przez około 2 minuty. Następnie stopniowo dodawać jajka i dalej ucierać. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować. Na koniec miksowania dodać imbir oraz żurawinę.

Odrywać kawałki ciasta, formować kulki, po czym spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej zostawić odstępy między ciastkami, żeby się nie posklejały.

Piec około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzić na kratce.

Przygotować lukier. Buraka obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, a następnie zmiksować blenderem. Czubatą łyżkę pure buraczanego przełożyć do miski. Dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Całość utrzeć trzepaczką lub zmiksować mikserem.

Ciasteczka polukrować i odstawić, aż lukier zastygnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz