poniedziałek, 31 października 2016

Tort



dyniowo-czekoladowy




SKŁADNIKI:
500 g dyni
2 jajka
150 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżka soku z cytryny
350 g mąki
100 g cukru
250 g serka mascarpone
50 g masła
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady karmelowej
cukier różany

Dodatkowo:
blaszka o średnicy 12 cm
papier do pieczenia

Dynię obrać, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku do czasu, aż będzie miękka. Następnie wystudzić i zmiksować.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli oraz połowę cukru.

Do miski włożyć masę dyniową. Dodać pozostały cukier, żółtka, mleko, cytrynę oraz olej. Wymieszać. Po czym dodać mąkę wraz z cynamonem, gałką muszkatołową oraz sodą. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na koniec masę połączyć z ubitą pianą.

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni C. Następnie wystudzić i przekroić tak, żeby powstały 3 aty.

W rondelku rozpuścić połowę masła oraz czekoladę karmelową. Po czym dodać łyżkę serka mascarpone i wymieszać. Masę rozsmarować na dolnym spodzie i położyć drugi.

W rondelku rozpuścić masło wraz z gorzką czekoladą. Następnie dodać serek mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Połowę masy rozsmarować na środkowym spodzie i przykryć ostatnim plackiem. Cały tort posmarować pozostałą masą. 

Tort udekorować różanym cukrem i odstawić do lodówki, żeby masa stężała.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz