dyniowa
SKŁADNIKI:
spód:
60
g mąki pszennej
50
g mąki gryczanej
50
g schłodzonego masła
szczypta
soli
2
łyżki zimnej wody
1
łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
masa:
500
g dyni
250
g serka ricotta
2
jajka
2
łyżki cukru pudru
3
łyżki miodu
skórka
otarta z jednej limonki
2
łyżki soku z limonki
2
łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
2
łyżki cukru pudru
1/2
łyżeczki wrzącej wody
skórka
z limonki
Dynię
obrać pokroić na kawałki i piec w temperaturze 200 stopni do
czasu, aż będzie miękka. Wystudzić i zmiksować lub rozgnieść
widelcem.
Obie
mąki wymieszać z solą i wsypać do średniej wielkości miski.
Dodać masło i posiekać nożem lub rozcierać palcami, tak by
ciasto przypominało okruchy chleba. Dodać wodę oraz sok z cytryny
i zagnieść ciasto. Po czym uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć
w folię spożywczą i schłodzić na 30 minut do lodówki.
Następnie
na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować cienki placek o
średnicy 30 cm. Wałek oprószyć mąką i luźno nawinąć na niego
ciasto. Zrolować ciasto tak, by ułożyło się w formie. Docisnąć
ciasto palcami do brzegów oraz dna i lekko ponakłuwać widelcem.
Ciasto
przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec 5-7
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Usunąć fasolę oraz
folię i piec kolejne 5 minut.
Oddzielić
żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę dodając
szczyptę soli oraz cukier puder.
Do
miski przełożyć zmiksowaną dynię. Dodać ricottę, miód, żółtka
i całość połączyć. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, sok
oraz połowę skórki z limonki. Wymieszać. Na koniec masę
delikatnie połączyć z ubitą pianą.
Wyłożyć
masę na upieczony spód i piec przez około 20 minut w piekarniku.
Do
małej miseczki wsypać cukier puder i wymieszać ze skórką z
limonki oraz wrzącą wodą. Udekorować tartę lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz