poniedziałek, 31 października 2016

Tarta



dyniowa



SKŁADNIKI:

spód:
60 g mąki pszennej
50 g mąki gryczanej
50 g schłodzonego masła
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

masa:
500 g dyni
250 g serka ricotta
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki miodu
skórka otarta z jednej limonki
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier:
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki wrzącej wody
skórka z limonki

Dynię obrać pokroić na kawałki i piec w temperaturze 200 stopni do czasu, aż będzie miękka. Wystudzić i zmiksować lub rozgnieść widelcem.

Obie mąki wymieszać z solą i wsypać do średniej wielkości miski. Dodać masło i posiekać nożem lub rozcierać palcami, tak by ciasto przypominało okruchy chleba. Dodać wodę oraz sok z cytryny i zagnieść ciasto. Po czym uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić na 30 minut do lodówki.

Następnie na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować cienki placek o średnicy 30 cm. Wałek oprószyć mąką i luźno nawinąć na niego ciasto. Zrolować ciasto tak, by ułożyło się w formie. Docisnąć ciasto palcami do brzegów oraz dna i lekko ponakłuwać widelcem.

Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Usunąć fasolę oraz folię i piec kolejne 5 minut.

Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę dodając szczyptę soli oraz cukier puder.

Do miski przełożyć zmiksowaną dynię. Dodać ricottę, miód, żółtka i całość połączyć. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, sok oraz połowę skórki z limonki. Wymieszać. Na koniec masę delikatnie połączyć z ubitą pianą.

Wyłożyć masę na upieczony spód i piec przez około 20 minut w piekarniku.

Do małej miseczki wsypać cukier puder i wymieszać ze skórką z limonki oraz wrzącą wodą. Udekorować tartę lukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz