poniedziałek, 31 października 2016

Zupa dyniowa


z pieczarkami




SKŁADNIKI:
1/2 cebuli drobno posiekanej
200-300 g dyni (typu muscat)
2-3 szt. ciemnych pieczarek
2-3 cm kawałek imbiru
łyżka serka mascarpone

oliwa z oliwek
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypta czerwonej papryki
koperek

W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Dodać cebulę i smażyć minutę. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz szczyptę soli. Smażyć przez około 2-3 minuty cały czas mieszając.

Do garnka wlać 500 ml wody i gotować do czasu, aż dynia będzie miękka. Przestudzić i zmiksować blenderem.

Dodać jeszcze 700 ml wody, serek mascarpone, imbir i ponownie zmiksować. Następnie zupę zagotować, doprawić solą, pieprzem oraz papryką.

Na koniec dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Gotować kilka minut. Nalać zupę do miseczek, a przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz