z
boczniaków
Składniki:
250
g boczniaków
1
por
seler
naciowy
1
liść laurowy
3
ziarenka ziela angielskiego
1
łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
oliwa
z oliwek
sól
oraz świeżo zmielony czarny pieprz
natka
pietruszki
Warzywa
umyć i pokroić w plasterki. Boczniaki dokładnie oczyścić
wilgotnym papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki.
W
dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie
wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, warzywa oraz boczniaki.
Całość oprószyć solą, wymieszać i dusić na małym ogniu przez
5 minut.
Następnie
wlać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Doprawić zupę solą,
pieprzem i ostrą papryką. Gotować na wolnym ogniu przez 15- 20
minut.
Zupę
rozlać do miseczek. Przed podaniem skropić lekko oliwą i posypać
posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz