niedziela, 31 stycznia 2016

Zupa


z boczniaków









Składniki:
250 g boczniaków
1 por
seler naciowy
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
oliwa z oliwek
sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki

Warzywa umyć i pokroić w plasterki. Boczniaki dokładnie oczyścić wilgotnym papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki.

W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, warzywa oraz boczniaki. Całość oprószyć solą, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5 minut.

Następnie wlać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Doprawić zupę solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować na wolnym ogniu przez 15- 20 minut.

Zupę rozlać do miseczek. Przed podaniem skropić lekko oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz