środa, 30 grudnia 2015

Frittata




z pomidorowo-ziołowymi ziemniakami









SKŁADNIKI:
8 małych ziemniaków (lub 4 duże)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
2 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 startej gałki muszkatołowej
szczypta cukru
6 jajek
3 łyżki mleka
Świeżo zmielony pieprz oraz sól
Pęczek szczypiorku

Ziemniaki obrać i pokroić na połówki (jeżeli są duże to na ćwiartki) i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć.

W małej miseczce wymieszać koncentrat z dwiema łyżkami wody. Następnie dodać olej, szczyptę cukru, soli oraz pieprzu. Dorzucić posiekany tymianek oraz pozostałe zioła. Dokładnie wymieszać, po czym połączyć z ugotowanymi ziemniakami.

Naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem, a następnie wyłożyć na nie ziemniaki. Całość zalać jajkami wymieszanymi z mlekiem. Całość oprószyć lekko solą i pieprzem.

Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Frittata powinna się zarumienić i stać się puszysta.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło lub zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz