środa, 30 grudnia 2015

Muffiny wytrawne




z porem i wędzoną szynką






SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
50 g mąki gryczanej (lub razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka kefiru lub maślanki
10 łyżek oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 por
100 g wędzonej szynki

Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek zetrzeć na bardzo drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę. Szynkę pokroić w cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju. Dodać pora oraz czosnek. Lekko posolić i smażyć przez chwilę na średnim ogniu, aż zmięknie. Następnie dodać szynkę i smażyć jeszcze minutę. Odstawić do wystudzenia.

W dużej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka z kefirem oraz podsmażonym porem i szynką. Połączyć mokre składniki z suchymi. Jeżeli ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę kefiru lub oleju.

Przełożyć ciasto do foremek. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz