z
porem i wędzoną szynką
SKŁADNIKI:
300
g mąki pszennej
50
g mąki gryczanej (lub razowej)
1
łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
1
łyżeczka cukru pudru
1
łyżeczka soli
2
jajka
1
szklanka kefiru lub maślanki
10
łyżek oleju roślinnego
2
ząbki czosnku
1
por
100
g wędzonej szynki
Pora
dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek zetrzeć na
bardzo drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę. Szynkę pokroić
w cienkie paseczki.
Na
patelni rozgrzać 5 łyżek oleju. Dodać pora oraz czosnek. Lekko
posolić i smażyć przez chwilę na średnim ogniu, aż zmięknie.
Następnie dodać szynkę i smażyć jeszcze minutę. Odstawić do
wystudzenia.
W
dużej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz
cukier puder. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka z kefirem
oraz podsmażonym porem i szynką. Połączyć mokre składniki z
suchymi. Jeżeli ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę kefiru
lub oleju.
Przełożyć
ciasto do foremek. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz