SKŁADNIKI:
25
g świeżych drożdży
300
ml ciepłej wody
500
g mąki pszennej
łyżeczka
cukru
1/2
łyżeczki soli
1/4
szklanki oliwy z oliwek
Dodatki:
50
g zielonych oliwek
garść
świeżych ziół (szałwii, melisy lub rozmarynu)
spora
szczypta gruboziarnistej soli
blaszka
o wymiarach 25x25 cm lub 25x38 cm
Drożdże
rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i 60 ml ciepłej wody.
Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie odstawić na
10 minut w ciepłe miejsce lub do czasu, gdy zaczną się pienić.
W
dużej misce wymieszać mąkę z solą. Wlać rozpuszczone drożdże
i dodawać stopniowo pozostałą wodę, aż uzyskamy miękkie ciasto.
Wyrobić dokładnie ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i
sprężyste.
Z
wyrobionego ciasta uformować kulę, przełożyć do lekko
natłuszczonej miski i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją
objętość.
Blaszkę
natłuścić oliwą. Następnie przełożyć na nią ciasto i
rozprowadzić palcami na całą blaszkę. Ciasto posmarować oliwą,
posypać ziołami oraz solą.
Oliwki
odsączyć z zalewy i pokroić na połówki. Rozłożyć je
równomiernie na cieście, lekko dociskając. Przygotowane ciasto
odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec
25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na
gorąco lub w temperaturze pokojowej. Gotową focaccię przekroić
wzdłuż.
Najlepiej
smakuje skropiona oliwą. Świetnie sprawdzi się również z różnymi
dodatkami: wędlinami, pastami do pieczywa lub serami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz