niedziela, 29 listopada 2015

Focaccia



z ziołami i oliwkami





SKŁADNIKI:
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy z oliwek

Dodatki:
50 g zielonych oliwek
garść świeżych ziół (szałwii, melisy lub rozmarynu)
spora szczypta gruboziarnistej soli
blaszka o wymiarach 25x25 cm lub 25x38 cm

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i 60 ml ciepłej wody. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce lub do czasu, gdy zaczną się pienić.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Wlać rozpuszczone drożdże i dodawać stopniowo pozostałą wodę, aż uzyskamy miękkie ciasto. Wyrobić dokładnie ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i sprężyste.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę, przełożyć do lekko natłuszczonej miski i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Blaszkę natłuścić oliwą. Następnie przełożyć na nią ciasto i rozprowadzić palcami na całą blaszkę. Ciasto posmarować oliwą, posypać ziołami oraz solą.

Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki. Rozłożyć je równomiernie na cieście, lekko dociskając. Przygotowane ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Gotową focaccię przekroić wzdłuż.

Najlepiej smakuje skropiona oliwą. Świetnie sprawdzi się również z różnymi dodatkami: wędlinami, pastami do pieczywa lub serami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz