wtorek, 27 października 2015

Orientalna zupa


z kurczakiem i grzybami shimeji





SKŁADNIKI:

300 g piersi z kurczaka
150 g grzybów shimeji (ewentualnie suszone shiitake)
2 szalotki
1 por
1 duży ząbek czosnku
około 4 cm kawałek świeżego imbiru
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
1/2 ostrej suszonej papryki chili
świeżo mielona gruba sól
100 g cienkiego makaronu chińskiego (np. sojowego)
posiekana natka kolendry lub pietruszki

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki. Obrany czosnek i szalotki drobno posiekać. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Imbir obrać i pokroić w bardzo cienkie paski. Paprykę pokroić w paseczki. Od grzybów odkroić korzeń.

W garnku rozgrzać olej sezamowy. Dodać czosnek, szalotki, pora i smażyć przez minutę. Następnie dodać pokrojonego kurczaka, lekko posolić i smażyć kolejne kilka minut. Wlać 1,5 litra wody i gotować około 10 minut. Następnie dodać imbir, sos sojowy oraz paprykę chili. Gotować jeszcze 5 minut.

Do zupy dorzucić grzyby, czerwoną paprykę i gotować kolejne 5 minut. Na koniec doprawić solą i papryką chili.

Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć do miseczek i zalać gorącą zupą. Przed podaniem posypać zupę natką kolendry lub pietruszki.

Jeżeli używamy suszonych grzybów shiitake, należy je wcześniej namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odsączyć, pokroić w paski i dodać do zupy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz