SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2
łyżeczki cukru
około
250 ml ciepłej wody
1
łyżeczka soli
1
łyżka miodu
sezam
do posypania
odrobina
oleju
W
małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną wody.
Następni odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż
zaczną pracować.
Mąkę
przesiać na blat i połączyć z solą. Zrobić wgłębienie, wlać
drożdże i prawie całą pozostałą wodę. Wyrobić ciasto, aż
będzie elastyczne i będzie odklejać się od dłoni. Jeżeli zbyt
mocno się klei do rąk, podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Jeśli
jest za suche dolewamy odrobinę wody.
Wyrobione
ciasto podzielić na 12 część i uformować z nich kule. Następnie
rozłożyć je na pergaminie, lekko posypanym mąką. Przykryć
czystą ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
W
każdej kulce zrobić dziurkę palcem lub za pomocą małego
kieliszka. W dużym garnku zagotować wodę z miodem. Wrzucać bajgle
do gorącej wody i gotować około 2 minuty. Następnie dokładnie
odcedzić i układać na talerzach lekko posmarowanych olejem.
Bajgle
posypać sezamem i układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni C.
Zamiast
sezamem bajgle można również posypać makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz