wtorek, 27 października 2015

Bajgle



z sezamem









SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej 
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
około 250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
sezam do posypania
odrobina oleju

W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną wody. Następni odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczną pracować.

Mąkę przesiać na blat i połączyć z solą. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i prawie całą pozostałą wodę. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odklejać się od dłoni. Jeżeli zbyt mocno się klei do rąk, podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Jeśli jest za suche dolewamy odrobinę wody.

Wyrobione ciasto podzielić na 12 część i uformować z nich kule. Następnie rozłożyć je na pergaminie, lekko posypanym mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

W każdej kulce zrobić dziurkę palcem lub za pomocą małego kieliszka. W dużym garnku zagotować wodę z miodem. Wrzucać bajgle do gorącej wody i gotować około 2 minuty. Następnie dokładnie odcedzić i układać na talerzach lekko posmarowanych olejem.

Bajgle posypać sezamem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Zamiast sezamem bajgle można również posypać makiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz