z
wątróbki
SKŁADNIKI:
500
g wątróbki drobiowej
2-3
marchewki
2
korzenie pietruszki
1
łyżka ziaren kuminu roztartych w moździerzu
świeżo
zmielony pieprz oraz sól
3
łyżki sezamu
4
łyżki oleju z orzechów włoskich
Wątróbkę
umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Marchew oraz pietruszkę
obrać i dodać do wątróbki. Całość zalać wodą. Gotować do
czasu, aż wątróbka i warzywa będą miękkie. Składniki odcedzić i wystudzić, zostawiając trochę bulionu do
pasty.
Marchew,
pietruszkę oraz wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i
przełożyć do rozdrabniacza lub blendera. Dodać 2 łyżki oleju i
zmiksować całość na pastę. Jeżeli masa jest za gęsta dodać
trochę bulionu.
Na
suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Pastę doprawić solą,
pieprzem oraz kuminem. Przed podaniem skropić resztą oleju i
posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz