wtorek, 27 października 2015

Pasta do pieczywa


z wątróbki







SKŁADNIKI:

500 g wątróbki drobiowej
2-3 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 łyżka ziaren kuminu roztartych w moździerzu
świeżo zmielony pieprz oraz sól
3 łyżki sezamu
4 łyżki oleju z orzechów włoskich

Wątróbkę umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Marchew oraz pietruszkę obrać i dodać do wątróbki. Całość zalać wodą. Gotować do czasu, aż wątróbka i warzywa będą miękkie. Składniki odcedzić i wystudzić, zostawiając trochę bulionu do pasty.

Marchew, pietruszkę oraz wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rozdrabniacza lub blendera. Dodać 2 łyżki oleju i zmiksować całość na pastę. Jeżeli masa jest za gęsta dodać trochę bulionu.

Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Pastę doprawić solą, pieprzem oraz kuminem. Przed podaniem skropić resztą oleju i posypać sezamem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz