niedziela, 29 listopada 2015

Piernik



dojrzewający






SKŁADNIKI:
1/2 kg miodu
400 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli

PRZYPRAWY:
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków
1/4 łyżeczki nasion anyżu

Dodatki:
12 łyżek cukru pudru
6 łyżek gorącej wody
100 g orzeszków ziemnych

Goździki, nasiona anyżu, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego bardzo drobno posiekać nożem lub zmielić w młynku. Następnie wymieszać z pozostałymi przyprawami w proszku.

W garnku podgrzać miód, cukier oraz masło, prawie do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.

Sodę wymieszać z mlekiem. Do wystudzonego płynu stopniowo dodawać mąkę, jajka oraz mleko z sodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uzyska zwartą konsystencję.

Gotowe ciasto przełożyć do emaliowanego lub kamionkowego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na trzy lub cztery tygodnie.

Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek wysmarowanych lekko tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec około 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.

Do miseczki wsypać cukier puder. Stopniowo dodawać gorącą wodę cały czas mieszając. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodać odrobinę cukru pudru. Upieczone pierniki udekorować lukrem i orzeszkami. Piernik można również przełożyć powidłami.

Dojrzewające ciasto piernikowe można również rozwałkować na cienkie placki i przygotować z niego pierniki. Piec przez około 7-10 minut w 180 stopniach C. Lepiej upiec je tydzień przed świętami, ponieważ potrzebują czasu, by skruszeć.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz