Składniki:
4
średnie ziemniaki
100
g kaszy gryczanej
łyżeczka
ziaren kuminu
2
łyżki oleju
świeżo
zmielony pieprz
sól
bułka
tarta
Sos:
200
g jogurtu naturalnego
garść
świeżej mięty
łyżeczka
soku z limonki
szczypta
soli
Kaszę
ugotować i odcedzić. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść, aby
były gładkie. Dodać do nich kaszę, roztarte w moździerzu ziarna
kuminu i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Za
pomocą łyżki masy formować placki i obtaczać w bułce tartej.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować olejem i układać
na niej placki. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do
200 stopni C. W połowie pieczenia obrócić placki na drugą stronę.
Przygotować
sos. Do miski przełożyć jogurt i miętę. Całość zmiksować.
Doprawić sokiem z limonki i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz