niedziela, 27 września 2015

Placki ziemniaczano-gryczane




z sosem miętowym
 
 


Składniki:

4 średnie ziemniaki
100 g kaszy gryczanej
łyżeczka ziaren kuminu
2 łyżki oleju
świeżo zmielony pieprz
sól
bułka tarta

Sos:
200 g jogurtu naturalnego
garść świeżej mięty
łyżeczka soku z limonki
szczypta soli

Kaszę ugotować i odcedzić. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść, aby były gładkie. Dodać do nich kaszę, roztarte w moździerzu ziarna kuminu i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Za pomocą łyżki masy formować placki i obtaczać w bułce tartej.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować olejem i układać na niej placki. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. W połowie pieczenia obrócić placki na drugą stronę.

Przygotować sos. Do miski przełożyć jogurt i miętę. Całość zmiksować. Doprawić sokiem z limonki i solą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz