Składniki:
1
mała dynia (najlepiej odmiany hokkaido)
4
marchewki
2
korzenie pietruszki
2
gałązki świeżej szałwii
3
łyżki orzechów włoskich
olej
z orzechów włoskich
sól
Umytą
marchew i pietruchę obrać i pokroić w plasterki. Dynię umyć,
usunąć z niej pestki i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do
garnka i wlać 1,5 litra wody. Gotować do czasu, aż będą miękkie.
Wystudzić, a następnie zmiksować blenderem.
Zupę
podgrzać. Dodać posiekane liście szałwii i doprawić do smaku
solą. Zupę przełożyć do miseczek. Skropić olejem z orzechów
włoskich i posypać drobno posiekanymi orzechami.
Zupę
można podać z plackami ziemniaczano-gryczanymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz