niedziela, 27 września 2015

Zupa krem


z dyni




Składniki:

1 mała dynia (najlepiej odmiany hokkaido)
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 gałązki świeżej szałwii
3 łyżki orzechów włoskich
olej z orzechów włoskich
sól

Umytą marchew i pietruchę obrać i pokroić w plasterki. Dynię umyć, usunąć z niej pestki i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i wlać 1,5 litra wody. Gotować do czasu, aż będą miękkie. Wystudzić, a następnie zmiksować blenderem.

Zupę podgrzać. Dodać posiekane liście szałwii i doprawić do smaku solą. Zupę przełożyć do miseczek. Skropić olejem z orzechów włoskich i posypać drobno posiekanymi orzechami.

Zupę można podać z plackami ziemniaczano-gryczanymi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz