wtorek, 10 lutego 2015

Zapiekanka z kaszy jaglanej





z suszonymi śliwkami





SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej
70 g suszonych śliwek
200 g piersi z indyka
200 g pieczarek
250 g mozzarelli z zalewy
2 łyżki masła
Sok z cytryny
Olej do smażenia
Świeżo mielony pieprz i sól


Kaszę wypłukać kilka razy zimną wodą, po czym przełożyć do garnka. Wlać 2 ½ szklanki wody. Dodać łyżkę masła i szczyptę soli. Gotować około 15 minut. Gdy kasza będzie gotowa przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Następnie wymieszać z łyżką masła lub oleju.

Pieczarki umyć i skropić odrobiną soku z cytryny. Pokroić w paski i smażyć na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju przez 3 minuty. Po czym odcedzić na sitku wodę, którą puściły.

Mięso umyć, oczyścić i pokroić w paski. Oprószyć sola oraz pieprzem i smażyć na oleju przez kilka minut. Dodać  pieczarki i smażyć jeszcze 2 minuty. Pod koniec wrzucić na chwilę drobno pokrojone suszone śliwki. 

Całość wymieszać z kaszą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać pokruszoną mozzarellą. 

Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz