z suszonymi śliwkami
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy jaglanej
70 g suszonych śliwek
200 g piersi z indyka
200 g pieczarek
250 g mozzarelli z zalewy
2 łyżki masła
Sok z cytryny
Olej do smażenia
Świeżo mielony pieprz i sól
Kaszę
wypłukać kilka razy zimną wodą, po czym przełożyć do garnka. Wlać 2 ½ szklanki wody. Dodać łyżkę masła i szczyptę
soli. Gotować około 15 minut. Gdy kasza
będzie gotowa przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Następnie wymieszać z łyżką
masła lub oleju.
Pieczarki
umyć i skropić odrobiną soku z cytryny. Pokroić w paski i smażyć na dwóch
łyżkach rozgrzanego oleju przez 3 minuty. Po czym odcedzić na sitku wodę, którą
puściły.
Mięso
umyć, oczyścić i pokroić w paski. Oprószyć sola oraz pieprzem i smażyć na oleju
przez kilka minut. Dodać pieczarki i
smażyć jeszcze 2 minuty. Pod koniec
wrzucić na chwilę drobno pokrojone suszone śliwki.
Całość
wymieszać z kaszą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie przełożyć do
naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać pokruszoną mozzarellą.
Zapiekać
przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz