środa, 11 lutego 2015

Mini pączki








SKŁADNIKI:

200 ml mleka
5 dag drożdży
50 dag mąki
5 czubatych łyżek cukru
3 jajka
5 dag stopionego i wystudzonego masła
1 kg smalcu (lub litr oleju)
Cukier puder

Mleko lekko podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodać łyżkę cukru i pokruszone drożdże.  Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę wymieszać z solą, resztą cukru, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto, odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać ciasto i zostawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut.

Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto i wyrobić przez chwilę.  Ciasto rozwałkować na placek grubości 1 cm i wykrawać szklanką kółka, z których  następnie formować kule. Odstawić na 15 minut, aż trochę wyrosną. 

Smażyć na rozgrzanym smalcu (lub oleju) przez 3-4 minuty z każdej strony.  Upieczone pączki wyjąć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz