SKŁADNIKI:
200
ml mleka
5
dag drożdży
50
dag mąki
5
czubatych łyżek cukru
3
jajka
5
dag stopionego i wystudzonego masła
1
kg smalcu (lub litr oleju)
Cukier
puder
Mleko
lekko podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodać łyżkę cukru i
pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić
na 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wymieszać z solą, resztą cukru, jajkami
i masłem. Następnie wlać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto, odchodzące
od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać
ciasto i zostawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto i
wyrobić przez chwilę. Ciasto rozwałkować
na placek grubości 1 cm i wykrawać szklanką kółka, z których następnie formować kule. Odstawić na 15
minut, aż trochę wyrosną.
Smażyć na rozgrzanym smalcu (lub oleju) przez
3-4 minuty z każdej strony. Upieczone
pączki wyjąć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz