z
makiem
Masa
makowa:
500
g niebieskiego maku
litr
mleka
100
g masła
100
ml miodu
200
g posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, migdały,
skórka otarta z pomarańczy)
3
białka jaj
100
g cukru pudru
50
ml amaretto
Ciasto:
150
ml mleka
50
g drożdży
100
g cukru
500
g mąki
4
żółtka
ziarenka
z laski wanilii
skórka
otarta z cytryny
szczypta
soli
150
g masła
Lukier:
200
g cukru pudru
6
łyżek gorącej wody
Na
masę makową mak gotujemy w mleku na małym ogniu ok. 30 minut, od
czasu do czasu mieszając, przecedzamy na sitku. Dwukrotnie mielemy.
W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy mak, bakalie, smażymy
parę minut.
Do
wystudzonego maku dodajemy ubite z cukrem pudrem, na sztywną pianę,
białka i alkohol. Masę delikatnie mieszamy.
W
wysokim naczyniu na zaczyn mieszamy ciepłe mleko, drożdże,
łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na 15 minut.
Do
przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, cukier,
wanilię, skórkę z cytryny i sól, lekko wyrabiamy ciasto. Na
koniec dodajemy roztopione masło.
Wyrobione,
gładkie ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia
na mniej więcej godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta
o grubości pół cm. Na wierzch wykładamy masę makową,
zostawiając ok. 2 cm marginesu na brzegach. Zwijamy rolady, końce
zwijamy pod spód. Strucle przedkładamy na posmarowany olejem papier
pergaminowy i zawijamy dwa razy, robiąc luz ok. 4 cm. Strucle
pieczemy 45-50 minut na blaszce w 180 st.
Ostudzone
strucle polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami i skórką z
pomarańczy.
Przygotować
lukier. Do miseczki wsypać cukier puder, dodać wrzącą wodę i
wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz