piątek, 22 grudnia 2017

Strucla


z makiem





Masa makowa:
500 g niebieskiego maku
litr mleka
100 g masła
100 ml miodu
200 g posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, migdały, skórka otarta z pomarańczy)
3 białka jaj
100 g cukru pudru
50 ml amaretto
Ciasto:
150 ml mleka
50 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki
4 żółtka
ziarenka z laski wanilii
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
150 g masła

Lukier:
200 g cukru pudru
6 łyżek gorącej wody


Na masę makową mak gotujemy w mleku na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, przecedzamy na sitku. Dwukrotnie mielemy. W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy mak, bakalie, smażymy parę minut.

Do wystudzonego maku dodajemy ubite z cukrem pudrem, na sztywną pianę, białka i alkohol. Masę delikatnie mieszamy.
W wysokim naczyniu na zaczyn mieszamy ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, cukier, wanilię, skórkę z cytryny i sól, lekko wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło.
Wyrobione, gładkie ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości pół cm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm marginesu na brzegach. Zwijamy rolady, końce zwijamy pod spód. Strucle przedkładamy na posmarowany olejem papier pergaminowy i zawijamy dwa razy, robiąc luz ok. 4 cm. Strucle pieczemy 45-50 minut na blaszce w 180 st.

Ostudzone strucle polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami i skórką z pomarańczy.

Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder, dodać wrzącą wodę i wymieszać. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz