piątek, 22 grudnia 2017

Chałka


ze skórką pomarańczy




SKŁADNIKI:
2 pomarańcze
120 ml letniej wody
50 g brązowego cukru
50 g drożdży
3 łyżki miodu
100 g masła
3 żółtka
2 jajka o temperaturze pokojowej
680 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli

Kruszonka:
100 g mąki
50 g drobnego cukru
50 g zimnego masła

Pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć z nich sok. Masło przełożyć do garnka i na wolnym ogniu rozpuścić. Dodać do niego skórkę z pomarańczy i odstawić do wystudzenia.

Letnią wodę wlać do miseczki i wymieszać ze szczyptą cukru. Dodać rozkruszone drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 minut, aż się spienią. Następnie dodać resztę cukru, miód, masło ze skórką z pomarańczy, żółtka, 2 całe jajka i sok z pomarańczy. Wszystko wymieszać.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Połowę mąki dodać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać pozostałą mąkę, wymieszać całość i wyrabiać na stolnicy przez około 8 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę. Masło posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną okruszki ciasta.

Po wyrośnięciu uderzeniem pięści wydusić z ciasta powietrze, a następnie wyjąć je na oprószony mąką blat i wyrabiać minutę. Przekroić ciasto na pół i każdą połowę podzielić na trzy części. Z każdej część uformować wałek o długości około 36 cm. Trzy wałki ułożyć blisko siebie, po czym złączyć na jednym końcu. Ulepić z nich dość ścisły warkocz i mocno złączyć końce. Obydwie chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić spory odstęp między chałkami.

Chałki posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Przykryć luźno płócienną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejscem, do wyrośnięcia.

Piec przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po 30 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie zrumieniły. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce. Podawać z masłem lub dżemem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz