środa, 6 lutego 2019

Chleb z kaszy gryczanej



ze słonecznikiem





SKŁADNIKI:
500 g kaszy gryczanej niepalonej
około 650-750 ml wody
3 garście słonecznika
miks ziaren – złote siemie, czarny i jasny sezam
płaska łyżka soli
olej do wysmarowania blaszki

Dodatkowo:
papier do pieczenia
wąska blaszka

Kaszę wsypać do miski, wlać 650 ml wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przemieszać kaszę. Jeżeli wchłonęła całą wodę można dolać pozostałe 50-100 ml. Dodać sól i zblendować niezbyt dokładnie.

Następnie dodać słonecznik i łyżkę miksu ziaren. Wszystko wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej olejem. Na wierzchu posypać miksem ziaren. Odstawić na 12 godzin.

Chleb wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę 180 stopni C. Piec około godziny. Następnie wyjąć chleb z blaszki, odgiąć papier do pieczenia i piec jeszcze 15 minut, żeby skórka się jeszcze przypiekła. Wystudzić.

Chleb przechowywać w papierowej torebce.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz