ze
słonecznikiem
SKŁADNIKI:
500
g kaszy gryczanej niepalonej
około
650-750 ml wody
3
garście słonecznika
miks
ziaren – złote siemie, czarny i jasny sezam
płaska
łyżka soli
olej
do wysmarowania blaszki
Dodatkowo:
papier
do pieczenia
wąska
blaszka
Kaszę
wsypać do miski, wlać 650 ml wody i odstawić na 12 godzin. Po tym
czasie przemieszać kaszę. Jeżeli wchłonęła całą wodę można
dolać pozostałe 50-100 ml. Dodać sól i zblendować niezbyt
dokładnie.
Następnie
dodać słonecznik i łyżkę miksu ziaren. Wszystko wymieszać i
przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko
natłuszczonej olejem. Na wierzchu posypać miksem ziaren. Odstawić
na 12 godzin.
Chleb
wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę 180 stopni C. Piec
około godziny. Następnie wyjąć chleb z blaszki, odgiąć papier
do pieczenia i piec jeszcze 15 minut, żeby skórka się jeszcze
przypiekła. Wystudzić.
Chleb
przechowywać w papierowej torebce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz