niedziela, 31 lipca 2016

Zupa z pomidorów





z kwiatami cukinii, papryką i fetą







Składniki:
15 sztuk kwiatów cukinii*
4 szalotki
4 duże pomidory
1 zielona papryka
100 g sera fety
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 łyżka miodu
świeżo mielony pieprz oraz sól
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
oliwa z oliwek



W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulę i sporą szczyptę soli. Smażyć minutę cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz miód. Przykryć garnek pokrywką i dusić pomidory przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.  

Zdjąć garnek z ognia. Gdy pomidory przestygną lekko zmiksować. Dolać litr wody. Całość zagotować i doprawić solą oraz słodką papryką. Dodać umyte i porwane na połówki kwiaty cukinii. Gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać starty czosnek.

Paprykę i fetę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Rozlać zupę do miseczek. Do każdej dołożyć po 2 łyżki zielonej papryki oraz fety. Zupę skropić oliwą z oliwek, posypać natką pietruszki i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

*Kwiaty cukinii można zastąpić kapustą pekińską



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz