Składniki:
1 kalafior
5-6 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków
200 g sera feta
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka suszonej natki kolendry
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta cynamonu
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
świeżo zmielony pieprz i sól
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek koperku
Kalafiora umyć obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie przez 10-12 minut. Odcedzić i przełożyć ponownie do garnka. W drugim garnku ugotować przez około 10 minut dobrze oczyszczone ziemniaki. Odcedzić i dodać do kalafiora. Wlać oliwę i przemieszać.
Kumin, kminek i nasiona kolendry utrzeć w moździerzu (lub posiekać nożem). Wszystkie przyprawy wymieszać razem z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Po czym dodać do kalafiora oraz ziemniaków i dokładnie wymieszać. Dodać bułkę tartą jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać pokruszoną fetą.
Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz