niedziela, 31 maja 2015

Zupa kalafiorowa


Z prażonymi migdałami






SKŁADNIKI:

1 duży kalafior
3 ziemniaki
2 cebule
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
100 ml słodkiej śmietany 18%
100 g płatków migdałowych
pęczek koperku
świeżo mielony pieprz i sól


Do dużego garna włożyć umyte i obrane ziemniaki, cebulę oraz kalafiora. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać 1,5 litra wody i gotować, aż warzywa będą miękkie.

Wyjąć liście laurowe,ziele angielskie i zmiksować zupę blenderem. Jeżeli jest za gęsta można dolać wody. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką śmietaną. Gotować jeszcze przez chwilę.

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Nalać zupę do miseczek, a następnie posypać prażonymi migdałami i posiekanym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz