ze szpinakiem, serem i
żurawiną
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody
Farsz:
150 g świeżego szpinaku
100 g tartego żółtego sera
50 g suszonej żurawiny
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki miodu
Sól
Dodatkowo:
Oliwa
Jogurt naturalny
Świeży koperek
Mąkę przesiać na do miski.
Zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić ciasto, a
następnie przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście
minut.
Przygotować farsz. Umyty i
osuszony szpinak wymieszać z oliwą, miodem i lekko posolić. Smażyć na patelni przez około minutę. Po czym odcedzić na
sitku z soku, który puścił. Dodać starty ząbek
czosnku, posiekaną żurawinę oraz żółty ser. Całość
wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą.
Z ciasta odrywać kulki i cienko
rozwałkować. Wykrawać szklanką placki, na które nakładać
odrobinę farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie
pierożki.
Do dużego garnka wlać wodę i
osolić. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować przez 2-3
minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiać
pierogi łyżką cedzakową i układać na talerzu zachowując
odstępy.
Pierogi skropić lekko oliwą.
Podawać z jogurtem wymieszanym z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz