niedziela, 26 kwietnia 2015

Zupa z botwinki




z kaszą jaglaną


 

 




















SKŁADNIKI:

pęczek botwinki
pęczek włoszczyzny
300 g piersi z kurczaka
10 łyżek kaszy jaglanej
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
pęczek koperku
sól i pieprz

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka i dodać oczyszczone z błonek mięso. Wlać dwa litry wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli.  Gotować do czasu, aż warzywa zmiękną.

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Dorzucić do zupy razem z umytą i pokrojoną botwinką. Gotować około 10-15 minut. Na koniec wlać śmietankę. 

Zupę doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz