z serem gorgonzola i sezamem
SKŁADNIKI:
450
g mrożonej kukurydzy
250
g piersi z kurczaka
2
marchewki
1
korzeń pietruszki
1
mała cebula
2
łyżki oleju
1
łyżka masła
50
ml słodkiej śmietany 18 %
150
g sera gorgonzola
3
łyżki ziaren sezamu
sól oraz świeżo zmielony czerwony pieprz
Pietruszkę
i marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka. Dodać
oczyszczone z błonek mięso z kurczaka. Zalać litrem wody, lekko posolić i
gotować, aż mięso i warzywa zmiękną. Wyjąć mięso, wystudzić i pokroić na kawałki.
Na
patelni rozgrzać olej i dorzucić drobno posiekaną cebulę oraz masło. Smażyć
chwilę, po czym dodać kukurydzę i smażyć jeszcze 5 minut. Przełożyć do zupy i ostrożnie
zmiksować blenderem.
Wlać
śmietankę. Doprawić zupę odrobiną soli i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.
Gotować chwilę, co jakiś czas mieszając.
Na
suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Rozlać zupę do miseczek. Do każdej
nałożyć trochę mięsa, kawałki gorgonzoli, a na koniec posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz